Фламандски легенди - Шарл дьо Костер
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks , Севлиево

Контакт

Фламандски легенди

Шарл дьо Костер

Цена 4.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1985
Страници: 160
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Фолклор книги, Митове и легенди книги

За милиони читатели по света големият класик на белгийската литература Шарл дьо Костер (1827-1879) е преди всичко автор на "Легендата за Тил Уленшпигел". Ако обаче "Легендата" е катедрала, "Фламандски легенди" са нейният разкошен и изящен портал. 
Четирите бисера, събрани в тази книга, са непресъхващ извор на искрящо сладкодумство, заразителен смях и сурова красота, достигнали до нас през вековете.

В 1858 година излиза на бял свят първата книга на Шарл дьо Костер, „Фламандски легенди“. Тя е написана на старофренски и съдържа четири легенди, чиято тема е заета от старинни предания. Първата, „Братството на червендалестите“, възкресява езическите обреди, които са били повод за пищни гощавки. Втората, „Бланш, Клер и Кандид“, разказва борбата на три благочестиви девици с изкушенията, светската суета и злото. Третата, „Господарят Халевин“, описва злодеянията на рицаря-звяр, сеещ навред смърт и злини. Четвъртата, „Сметсе Сме“, е малък шедьовър и предвестник на „Тил Уленшпигел“. Неин герой е селски ковач, който става жертва на богатите и от неволя се принуждава да продаде душата си на дявола, ала успява да надхитри сатаната и да си разплати сметките с всички, които са му напакостили.

1120

Фламандски легенди , Шарл дьо Костер