Глобализацията и недоволните от нея - Джоузеф Стиглиц
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Крис78, София

Глобализацията и недоволните от нея

Джоузеф Стиглиц

Цена 75.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :2003
Страници: 324
Формат: голям
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Икономика, счетоводство книги
Погледът на професор Стиглиц е уникален. Той прави дисекция на движещите сили на глобализацията в икономическата област и поставя въпроса за кого е изгоден настоящият модел. Изследва процеса от гледна точка не само на големите страни и международните финансови институции, но и на бедните страни - тези, на които са наложени твърди правила за изработване на националната политика.
Оценката на глобалната икономическа политика, направена от компетентен чове, е ценна не само поради смелостта и честността си, но и поради своята дълбочина и проникновение.
Известен икономист и Нобелов лауреат, Джоузеф Стиглиц прекарва седем години във Вашингтон като председател на Съвета на икономическите консултанти на президента Клинтън и като главен икономист на Световната банка. Разтревожен от лошото положение на развиващите се страни, той все повече се убеждава, че МВФ и другите основни институции поставят интересите на Уолстрийт над тези на по-бедните държави.
Стиглиц взема активно участие в повечето от главните икономически събития през последното десетилетие, включително Азиатската икономическа криза и прехода на бившите комунистически икономики, както и в администрирането на програми за развитие по целия свят. Той обвинява политиците, че са обвързани с отживели икономически модели и използват доктрината на Вашингтонския консенсус, за да провеждат политика, която има катастрофални резултати. Открива вътре в основните институции, провеждащи глобализацията, липсата на желание за прозрачност, което увеличава грешките и в същото време потиска позитивните промени.
Тази книга доказва опита и правотата на Стиглиц и отваря прозорец към незабелязвани досега аспекти на глобализацията. Тя е предназначена да предизвика здравословен дебат и ще успее в тази си цел, дори да ни показва с мъчителни факти причините, поради които развиващите се нации смятат, че икономическата платформа е насочена срещу тях.
Съществуват само още няколко души освен Джоузеф Стиглиц, чийто глас има подобна тежест в дебата върху глобализацията. Водещ академичен икономист, съсредоточил се основно върху растежа и развитието на Третия свят, той става пряк свидетел на глобалната икономическа политика като член на кабинета на Клинтъновата администрация и председател на Съвета на икономическите консултанти. Като първи вицепрезидент и главен икономист на Световната банка дава своя активен принос при решаването на проблемите, свързани със заемите, отпускани от международните финансови институции на страните, тръгнали по нов път на развитие. През 2001 г. Стиглиц получава Нобелова награда за икономически науки, а понастоящем е професор по икономика в Колумбийския университет.
Глобализацията и недоволните от нея, Джоузеф Стиглиц