Идеографски диалектен речник на българския език. Том 1: А-Д - Колектив
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks в отпуск до 10 август, Севлиево

Контакт

Идеографски диалектен речник на българския език. Том 1: А-Д

Колектив

Цена 15.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :2012
Страници: 1056
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Речници и разговорници, Езикознание учебници

По замисъла си, по начина на представяне на диалектния материал и по структурата си речникът е уникален и в славянски, и в световен аспект. 

До този момент огромното речниково богатство на българските говори не беше достъпно в цялост, защото липсваше речник, който да обхване печатните и архивни материали, събирани след излизането на "Речник на българский език" от Найден Геров. Идеографският диалектен речник цели тъкмо това. Материалите за него са събирани цели 15 години, като най-голямата част са от студентски курсови и дипломни работи, от диалектоложки експедиции, от архива на българския диалектен речник на Секцията за българска диалектология в Института за български език, както и от редица лични записи от различни краища на българската езикова територия. 

*****

Официалната анотация:

По структурата си "Идеографският диалектен речник на българския език" съществено се отличава от тълковните диалектни речници, които обикновено са диференциални, т.е.

представят лексика, която е некнижовна (напр. гуждам - слагам; лахна - зеле; он - той; титю - чичо);
представят диалектни думи, които формално съвпадат с книжовните, но имат друго значение (напр. бъркам - ’търся’, тръгна - ’дръпна’, арабка, мисирка - ’царевица’, той -’това’, клет - ’обор’ и др.);
представят думи, които поради звуковите си промени или словообразувателни особености значително се различават от книжовните (напр. фсъ - овца, учинку - око, штиче - птица, соспа - пряспа, смоква - смокиня, ченка - пшениа и др.).

Речниковите статии в "Идеографският диалектен речник на българския език" са структурирани по друг начин - с оглед на понятията, изразени с думи в книжовния език. Заглавна дума на речниковата статия в "Идеографският диалектен речник на българския език" е книжовната, а след нея са систематизирани и представени в определен ред диалектните думи със същото значение, напр. харман - харман, арман; ток, отък; гумно, гувно; вършило; слагам - слагам; турям; гуждам; клавам; запушалка - запушалка, запишка, запушка; затикалка, затикол, затка; затулка; затисколь, затиска, затиской; костенурка - желва, желка, желбаба; костеница, коштанка; коританка; коруба; костена жаба, коруба жаба.

В речника са отразени и отношенията между род и вид, като видовите понятия обикновено липсват в книжовния език и за тях съществуват думи само в диалектите, напр. въже - въже, йаже, йуже, но и фортума ’дълго и дебело въже’, конопъц ’конопено въже’; кюстек, спона, припон, свозня - ’въже, с което се спъва животно, за да пасе’ и др.; в`ълна - вълна, въвна, вуна, въна, но и баджак, подстриг, ярина, подрас - ’къса вълна от второ стригане или от гърба краката и опашката’ и др. След всяка диалектна дума е посочено мястото (селото, околията, в която е била записана).

Така по замисъла си "Идеографският диалектен речник на българския език" представлява уникално лексикографско изследване, което показва диалектното многообразие на българския език и съхраненото чрез диалектните думи знание за традиционна духовна и материална култура. Той ще даде възможност за по-нататъшни различни по характера си изследвания върху развоя и промените в лексикалната система на българския език, както и за отношенията му с другите славянски и балкански езици.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
2691


Идеографски диалектен речник на българския език. Том 1: А-Д , Колектив