Примката на призрака. Европейците. Портрет на една дама - Хенри Джеймс
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Scriptbooks , Севлиево

Контакт

Примката на призрака. Европейците. Портрет на една дама

Хенри Джеймс

Цена 12.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :1983-2002
Страници: 892
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Романи, Комплект книги

Състояние: Печат от лична библиотека, петънце на страничния кант на "Европейците. Портрет на една дама"

Характерно за романите на Хенри Джеймс е психологията, разбирането, чувствително нарисуваните портрети на дами. Неговите главни теми са невинността на новия свят в конфликт с корупцията и мъдростта на стария.

„Портрет на една дама“ е най-значителната творба на Хенри Джеймс, която бележи разцвета на писателското му майсторство. На широко платно авторът ни рисува живота на една млада, невинна, любознателна, еманципирана и бедна амеиканка, която – като в приказките – открива своя богат и непознат чичо, става негова наследница, има много обожатели, но в стремежа си да запази своята свобода и вътрешна независимост прави неподходящ избор и всичките й наивни мечти и блянове попадат главоломно.

В „Европейците“ Хенри Джеймс се опитва да направи своя избор между Стария свят и Новия свят. Той изпраща Юджиния и Феликс, обеднели европейски авантюристи, в пуританска Нова Англия, да търсят късмета си. двамата се установяват при богатите си бостънски братовчеди. Но в тази елегантна комедия на нравите от миналото нищо не е такова, каквото изглежда, защото искреността, достойнството и добрата воля са подменени с лицемерие, посредственост и пресметливост. Все пак, кой печели и какво?

"Примката на призрака" се е появила за пръв път през далечната 1898 г. и днес се смята за един от най-важните представители на готическата проза oт Викторианската епоха. Творбата на модерниста Хенри Джеймс е послужила за вдъхновение на редица съвременни автори, а фабулата й е в основата на десетки произведения и адаптации в театъра, в киното и в телевизията.

Тази новела е написана под формата на дневник, останал от гувернантка, която е работила в заможно, изолирано имение в Англия. Тя се опитва да спаси две невинни и разглезени деца от демони и призраци, за които до края не става ясно къде се появяват – в къщата ли или в болното съзнание на гувернантката.

В богато и усамотено имение в мрачната английска провинция пристига новата гувернантка на две деца, наскоро останали сираци. Децата са мили, очарователни, та младата възпитателка е запленена от тях и ги обиква от все сърце. Но постепенно я завладява необясним смут. Наоколо цари странна загадъчност, която все повече се сгъстява ¦ и скоро започват да се явяват зловещи посетители, които отдавна не са между живите...

Дали призраците наистина представляват заплаха за децата, или са плод на въображението є? Така започва нейната опасна борба със силите на злото, в която тя ще се опита да спаси невръстните си питомци, и в която победата може би ще се окаже по-ужасна от поражението...

Хенри Джеймс е най-умният човек от своето поколение.

Т. С. Елиот

Прочитът на роман от Хенри Джеймс е потапяне в цял един свят ¦ богат, съвършено изграден чрез изразително слово и великолепни, сложни образи.

Р. У. Б. Луис

Господин Джеймс има ясен рисунък, точно перо и остро чувство за завършеност.

Робърт Луис Стивънсън

“Примката на призрака” е великолепна и отровна приказка.

Оскар Уайлд

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Щанд Scriptbooks в Евтини книги: https://www.evtiniknigi.com/?sell=65

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...

6453, 11066

Примката на призрака. Европейците. Портрет на една дама, Хенри Джеймс