Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров. - Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова, Борис Бекяров
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Весела Георгиева , София

Контакт

Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров.

Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова, Борис Бекяров

Цена 50.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2015
Формат: голям
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Изобразително изкуство книги

НХГ представя

изложбата „Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров“

(15 януари 2015 - 16 февруари 2015)

Изложбата дава възможност на българската публика да се запознае с живота и творчеството на световно признатия български скулптор Боян Райнов (1921-2005).

Боян Райнов е един от малцината ни сънародници, работили в сферата на изящните изкуства, които са признати, обичани и ценени в чужбина. Българската общественост не е запозната със съдбата, творчеството и приноса на Боян Райнов към развитието на съвременното изящно изкуство. За отиването на Боян в Париж, за творчеството му, за присъствието му там, за плoщадите, украсени с негови скулптури, дълго време се носеха легенди.

За 60-годишнината му френската държава издава специална марка с една от най-известните му скулптури – “Семейството”, която е част от предстоящата изложба.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Представената колекция включва 23 произведения на Боян Райнов, закупени преди всичко от Франция в периода 2007-2014 г., две от които графични, 19 скулптурни, един меден и един калаен барелеф. Най-ранните работи в нея са от края на 40-те и началото на 50-те години (двете графики от серията “Красавици и зверове”, Кат. №1 и 2 от 1949 г. и пластиката “Прегърнатите”, Кат. №3 от 1953 г.), а най-късните от 80-те години, т.е. обхващащи най-активния и зрял период в творчеството на Боян Райнов. По съдържание сбирката е представителна за съществените етапи в творческия път на скулптора и към момента е най-голямата в България и света с произведения на Боян (други известни колекции с работи на скулптора са тези на Фондация “Кристиан и Ивон Зерво”, Везле и Колекция “Алекс Маги”, Париж и тази на фондация “Проф. Николай Райнов”, София).

Част от изложбата “Колекция Борис Бекяров“ са емблематичните творби “Красавиците и зверовете“, “Хората и машините“, “Жената птица“, “На пейката“ и много други. 

Боян Райнов е роден през 1921 г. в София в семейството на писателя Николай Райнов и Диана Минчева, братовчедка на Асен Златаров. Завършва Художествената академия в София, заминава за Париж през 1946 г., работи известно време в българското посолство като шофьор, после предприема стъпката да остане завинаги там.

В продължение на няколко десетилетия на трудна борба участва активно в художествените изяви на френската столица, в близки отношения е с много от най-изявените фигури на френския духовен живот. Започва да експериментира с материалите и да намира свои открития. Скулптурните композиции, които са най-важни за творчеството на Боян Райнов, са най-често съставени от една, две или три фигури, като преобладава представянето на една фигура. Той работи в дърво, камък, метал - с един относително рядко използван метал, какъвто е калаят, като предпочита директното ваене, непосредственото съприкосновение със съответния материал.

Подготвен е каталог, който включва подробно изследване на живота и творчеството на Боян Райнов, статии от Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова и Борис Бекяров.

Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров., Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова, Борис Бекяров