Biograph. Бр. 4 / 2011 - Колектив
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks , Севлиево

Контакт

Biograph. Бр. 4 / 2011

Колектив

Цена 6.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2011
Страници: 274
Формат: голям
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Списания

Актьорът-режисьор Мариус Куркински, чието истинско име е Ивайло Василев Стоянов, е новобранец-танкист върху корицата на новия брой на списание BIOGRAPH. Уникалният архивен кадър е част от 16 страничния очерк, посветен на най-популярния български театрал. Гвоздеят в материала е едно от най-откровените интервюта, които Мариус е давал напоследък.

В момента Куркински представя на сцената на Народния театър „Ревизор“ по Гогол – първата постановка, в която той играе заедно с други актьори от 14 години насам. Спектаклът е в рамките на „Руския сезон“ на най-голямата българска сцена. Той може да бъде гледан на 9, 18 и 30 декември.

Театърът и киното са основни теми в декемврийския брой на BIOGRAPH. Той включва още очерк за режисьора Леон Даниел от театроведа Патриция Николова, интервюта с актьорите Михаил Билалов, Любо Нейков и Латинка Петрова, както и статии за легенди като Вячеслав Тихонов (познат като Щирлиц от сериала „17 мига от пролетта“), Питър Фолк („Коломбо“) и Шарл Азнавур. 12-страничен биографичен очерк е посветен на примата на българската оперета Мими Балканска.

Николай Хайтов през погледа на трите жени в своя живот, първият ни олимпийски медалист – боксьорът Борис Георгиев, Георгиос Папандреу и неговата одисея в гръцката политика, аристократката на българската живопис Магда Абазова – това са част от другите герои в четвъртия брой.

Репортаж с впечатляващи снимки от „резервата на комунизма“ Куба, плюс богато илюстрираните секции PERSONAE, LIFESTYLE и REVIEW допълват жанровата палитра на изданието.

-------------------------------------------

Новата ни корица е диаметрално противоположна на предишната, и то в много аспекти. След Слави с късите гащи, дънковата риза и кубинките днес там е Мариус – с фуражка и униформа на танкист-новобранец и съвсем други страсти и бесове в погледа.

През ноември ви разказахме историята на бунтаря-шоумен, олицетворение на агресивния мачизъм, който винаги е ядосан или се подиграва на някого, и който навърши 45 в един от най-решителните етапи от живота си. Сега ви предлагаме биографията и изповедта на 42-годишния Ивайло Василев Стоянов, който вече две десетилетия е живата емблема на българския театър. Себеотрицание, ненатрапчивост, вглъбеност, финес, самоирония – Куркински е всичко онова, което Трифонов не е.

Контрастът е голям, но не се страхуваме, че ще объркаме читателите си. Именно в противоположности като тази – Слави срещу Мариус, народняшкия реализъм срещу сюрреалистичната изтънченост, е скрита магията на българската душевност. Нация, която притежава подобни личности, не бива и никога няма да бъде обект на съжаление.

Но в списание като BIOGRAPH корицата е само епизод от големия филм. 276-те страници съдържат и други настолни четива за почитателите на театъра: интервюта с актьори като Михаил Билалов, Любо Нейков и Латинка Петрова, очерци за режисьора Леон Даниел и оперетната прима Мими Балканска плюс биографиите на „холивудското ченге“ Питър Фолк и незабравимия Щирлиц – Вячеслав Тихонов…

Не сме пренебрегнали и останалите изкуства. Отдаваме последна почит на аристократката на българската живопис Магда Абазова и си спомняме за уникалния карикатурист и аниматор Доньо Донев с едно необикновено интервю, в което той не произнася нито една дума.

Николай Хайтов и жените в неговия живот, Иван Костов и Ахмед Доган през погледа на техните майки, Шарл Азнавур, Силви Вартан, Георгиос Папандреу… Всяка от тези личности не по-малко заслужава място върху корицата, откъдето днес ни гледа тъжният и замечтан Мариус.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
6656

Biograph. Бр. 4 / 2011, Колектив