Червения змей - Франс Бенгтсон
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks в отпуск до 10 август, Севлиево

Контакт

Червения змей

Франс Бенгтсон

Цена 15.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1992
Страници: 464
Език: български
Състояние: добро
Категория: Исторически романи

Състояние: Следи от употреба.

Романът „Червения змей“ на шведския писател Франс Бенгтсон (1894-1954) би могъл да се сравни може би само с „Шогун” на Джеймс Клавел. Това е един увлекателен разказ за света на викингите, който завладява читателя с драматизъм на сюжета, екзотичност на нравите и сила на страстите.

ВРЕМЕНА И ГЕРОИ

Действието на романа „ Червения змей“ обхваща приблизително периода между 980—1010 г. от новата ера. По това време южните провинции на Швеция принадлежат на Дания и затова Орм се представя за датчанин, независимо че е роден и израснал в Сконе.

Почти без прекъсване в продължение от 200 години, от края на осми до началото на единадесети век, викингите опустошават страните на Северна и Западна Европа. Повечето от нападенията в Западна Европа се извършват от датчани и норвежци, докато шведите превръщат Балтийските страни в своя любима територия и към края на девети век основават свое кралство в Русия, дето просъществува 350 години до нашествието на монголите. В началото от всички западни страни викингите избират за своите грабежи Ирландия; чак през 838 г., четиридесет години след първото нападение на Ирландия, започват масови набези в Англия. През следващите шестдесет години те я тероризират непрекъснато, особено известният Рагнер Рунтавите гащи и жестоките му синове, докато Алфред им се противопоставя и ги принуждава да сключат мир. От 896 до 979г., в продължение на осемдесет години, Англия се радва на почти непрекъснат мир и спокойствие. Във Франция така се страхуват от скандинавците, че че от 911 г., Карл Простия им отстъпва част от кралството си; тя ставя известна под името Нормандия — земя на северните хора. Викингите се заселват в Исландия през 860 г. и в Гренландия през 986 г. Същата година един кораб с викинги на път за Гренландия се отклонява от курса и стига до Америка. Те я наричат Винланд („хубавата земя на гроздето") заради многото лозя там. През следващите двадесет години няколко кораба на викингите достигат Америка.

Битката при Йорундфиорд или Хьорунгаваг, за която много често се споменава в тази книга, е сред най-известните, водени по онова време на север между норвежци и йомсвикинен. Последните (по мнението на професор К. Тюрвил-Петр) са „затворено общество от викинги, което живее според свои собствени закони и обичаи. На възраст са осемнадесет и петдесет години; не се карат помежду си и отмъщават един за друг като за братя“. Те не допускат жени в цитатделата си Йомсборг, разположена на южния бряг на Балтийско море, вероятно в района, където сега се намира Свинемунде. Според исландски саги бащата на Кнут, крал Свен Раздвоената брада, поканил йомсвикингите на празненство. Бирата се леела и крал Свен се зарекъл да нападне Англия и да убие Етелред Несъобразителния или поне да го прогони в изгнание. Вождът на йомсвикингите Сигвалде от своя страна дал клетва да отплава за Норвегия и да убие размирника граф Хаакон или да го изгони от страната. Всички останали йомсвикинги, включително и Двамата вождове на Сконе — Бю Дебелия и Вагн Акесон, се заклели да го следват. Отплавали за Норвегия с шестдесет кораба, но Хаакон научил за приближаването им и когато накрая се озовали в Йорундфиорд, той вече ги очаквал с най-малко сто и осемдесет кораба. Отначало изглеждало, че йомсвикингите ще надделеят независимо от голямото числено превъзходство на врага; но времето се обърнало срещу тях и след жестока битка те били разгромени и избити почти до последния човек.

Това се случило през 989 година. Следващата пролет в равнината Фирис пред Упсала в Швеция се състояла още една много важна битка. Там страшният Стюрбьорн, прокуденият в изгнание племенник на шведския крал Ерик, се опитал да превземе кралството на чичо си, но още в началото на боя бил убит от заблудено копие. Действието на „Червения змей“ започва в годините след тези две битки, когато славата им все още не е заглъхнала.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
6900

Червения змей , Франс Бенгтсон