Индианци без томахавки - Милослав Стингъл
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Веселин Добрев, София

Контакт

Индианци без томахавки

Милослав Стингъл

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1982
Страници: 382
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Исторически книги (история), Етнология и етнография книги

Индианците – приятели от най-романтичните ни момчешки мечти. Познаваме ги от оръфаните страници на прочетените тайно под чина „индиански“ книжки, от романите на Карл Май и от безброй подобни книги и филми. Възхищаваме се от тях, когато те с томахавки в ръце побеждават Къстър и другите нашестве­ници. Но познанията ни за тях сякаш се изчерпват с томахавките. Въпреки че (ако изключим ескимосите на север) индианците са единственото коренно население на цялата западна половина на нашата планета. Защото когато първите европейци дошли в Новия свят през 1492 г., този огромен континент не бил пуст. Навсякъде из Америка живеели хора. Странни, удивителни хора.
От деня, в който Христофор Колумб за пръв път е видял индианци, до днес са минали повече от петстотин години. За това време етническата карта на Америка значително се е изменила. Още при първия поглед към която и да е подобна карта проличава една интересна особеност. Във всички останали континенти общо взето преобладава главно една човешка раса. В днешна Америка не е така. На Антилските острови днес живее многочислено негърско население, което съставлява абсолютно мнозинство на повечето от островите (Ямайка, Хаити, Тринидад). Милиони негри и мулати живеят и в най-голямата латиноамериканска държава – Бразилия. Но на по-голямата част от територията на САЩ, Канада, Аржентина и Уругвай живеят предимно хора от бялата раса. Една малка зона от американския север е населена от ескимоси, а в обширните области на Средна и Южна Америка (особено в Мексико, Перу, Боливия, Еквадор, Парагвай и др.) живеят главно индианци и метиси.
От цялата тази пъстра мозайка на човешките раси, населяващи днешна Америка, ние ще спрем вниманието си върху индианците.
Индианците, с които е свързана най-дългата част от историята на западната половина на света. И не само историята. Не само миналото. Индианците ще ни помогнат да видим по-добре и настоящето, и бъдещето на този континент. Защото именно при индианците се срещат най-древното минало и най-удивителното бъдеще на Америка...

Индианци без томахавки, Милослав Стингъл
Индианци без томахавки, Милослав Стингъл