Далян Ропотамо - Георги Попстаматов
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks в отпуск до 10 август, Севлиево

Контакт

Далян Ропотамо

Георги Попстаматов

Цена 4.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :1967
Страници: 236
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Романи

Състояние: Надпис с пожелание, подлепен страничен кант.

В “Далян Ропотамо” действието се развива след 1944 г., като основен подтекст е сблъсъкът между старото и новото, пак в името на поминъка и на децата. Капитан Андон внедрява челен съветски опит под насмешките на стари, препатили рибари, дебнен и от бившия чорбаджия Хрисостомо. След дълги вътрешни терзания, че може и да не успее, неговият далян устоява на стихиите. И тук действието се развива увлекателно, без да подминава созополския бит и някогашните му жители. Зад беглата идеологизация на повествованието отново прозира обичта към морето и бащиния занаят. “Прекарал целия си живот на брега на нашето южно черноморско крайбрежие – уточнява Георги Караславов – дето е и центърът на черноморския ни риболов, във втория си роман Георги Попстаматов дава драматични картини от една тежка и сложна борба. Умело и органически е свързал авторът борбата с капризите, бурите и опасностите на морето с борбата между старото и новото, капиталистическото и социалистическото, консервативното и новаторското през първите години след 1944-та...” Смяната на поколенията, изтичащи в забрава като пясък от човешката длан. Остават вълните, рибните пасажи и спомените за нявгашни членове на тайфата, изчезнали при буря в дълбокото. Времената се менят, някогашната бедност постепенно отстъпва. Кой днес би повярвал на разказаното от Дора Габе в пътеписа й “Със Дръзки по Черно море” за Созопол: “Едно съвместно жителство с всички заведения и продавачи, с всички минувачи по улицата, от курортистите, българи и чужденци, елегантни и дрипави, до хилави старци, килави бледни деца и мършави котки. Казаха ми, че местното население е бедно, че си храни децата с парче солена риба, а по някога и само с хлеб...” 

-------------------

Далян или талян, е неподвижно морско риболовно съоръжение. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега. Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи – цаца (копърка, трицона), сафрид или хамсия. До втората половина на XX век даляните са ловяли също скумрия и паламуд.

Носещата конструкция е изградена от колове, закрепени за морското дъно и свързани с тел помежду си в горния край. На тях се закрепят мрежите – права преградна мрежа, която отклонява пасажа, и затворена, в която се събира рибата.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
7715

Далян Ропотамо , Георги Попстаматов
Далян Ропотамо , Георги Попстаматов