Знамена на кулите - А. С. Макаренко
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks, Севлиево

Контакт

Знамена на кулите

А. С. Макаренко

Цена 4.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :1954
Страници: 428
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Романи

Състояние: С дарствен надпис.

ПЪРВА ЧАСТ

ЧОВЕК СЕ ПОЗНАВА ВЕДНАГА

Тази история започна към края на първата петилетка.

От зимата са останали ледени корици, прикрита от слънцето под всякаква смет; прах от слама, лек слой кал и тор. Изтърканият паваж на площада пред гарата се прилича на слънцето, пръстта между камъните съхне и след колелата-се дигат вече вълни от наскоро наслоен прах. Сред площада се намира занемарена градинка. Лете храстите в градинката се раззеленяват и тя напомня кътче от природата. Сега тук е просто кално, голите вейки треперят, сякаш на земята не е пролет, а есен. От площада за градчето води павирана улица. Градчето е малко, попаднало случайно в географията. Много хора съвсем нямаше да знаят за него, ако не трябваше да сменят влака на възловата станция, която носи името на града.

На площада има няколко дюкянчета. Малко встрани е пощата с яркожълта табела на вратата. Движението по площада е слабо, най-често минават железничари с фенери, с навит на кръг въжета и шперилатови куфарчета. Редица селяни, които ще пътуват, са насядали на земята до стената на гарата и се приличат на слънце.

Встрани от тях усамотен се е разположил Ваня Галченко, около дванадесетгодишно момче. Той стои печален до сандъчето си за чистене на обуща и примижава срещу слънцето. Сандъчето му е лекичко, сковано как да е от дъсчици — явно е, че Ваня го е измайсторил собственоръчно. И принадлежностите му не са много.

Ваня има чисто, бледо лице и дрешките му са още в добро състояние, но и в лицето, и в дрешките се е появило вече това безредие, което по-късно ще отблъсва добрите хора на улицата и неудържимо ще привлича на сцената или в страниците: на някоя книга. Този процес на Ваньового байронизиране е току-що започнал - сега Ваня още принадлежи към онези хора, които не много отдавна наричаха просто „добри момчета“. 

Иззад градинката, описвайки бърза, енергична крива линия, картинно пъхнал ръце в джобовете на сетрето си.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
7717

Знамена на кулите , А. С. Макаренко
Знамена на кулите , А. С. Макаренко