Дните на Димитров, каквито ги видях и записах. Том 1-2 - Неделчо Ганчовски
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks, Севлиево

Контакт

Дните на Димитров, каквито ги видях и записах. Том 1-2

Неделчо Ганчовски

Цена 7.00 лв
употребявана книга
Корица: твърда
Година :1975
Страници: 1016
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Мемоари, биографии книги

Състояние: Надписани са и двата тома. Забележки към обложките.

На 3 май 1974 г. команда на Държавна сигурност влиза в Полиграфическия комбинат и изземва целия тираж на книгата. Печатар успява случайно да спаси 2 екземпляра от втория й том. След 2 седмици Политбюро гласува спиране на изданието. Нещо повече, случаят дава повод и за решението от този момент всяко мемоарно четиво да минава първо през Института по История на БКП. Неделчо Ганчовски е директор на Партиздат по това време.
Къде е инфекцията? Ганчовски е личен секретар на Георги Димитров през последните три и половина години от живота му. Щастливо хрумване го накарало да стенографира всяка негова дума и да записва станалото в дневник. След 17 години се връща към записките, дешифрира ги и оформя 1800 машинописни страници. По пътя към печатницата те минават през официалните рецензенти и се почват главоболията. Нелицеприятни факти за Сталин и Тодор Живков, неудобни за моментната конюнктура позиции на Димитров за българския път, за отношенията на Балканите... от този сорт са "политическите" грешки в книгата. Тя все пак излиза - след 2 години обработка. "Пазете ръкописа... ще дойде време...", завещава в предсмъртното си писмо авторът и слага край на живота си по-късно. В днешното издание са добавени 250 от орязаните на времето страници.
"В повечето случаи възприемах всичко точно така, както се изясняваше на пленуми и събрания", отбелязва на едно място Ганчовски през 1972-ра. Всяко време с патоса си, а през 1945-1949-та той е в изобилие. И точно той е, който ще отблъсне средняка наивник от тези спомени...
Процедурата днес е същата. От Димитров се орязва ненужното за целите на текущата конюнктура. Окълцването на историята - за да застане по средата на правия път е илюзорно. Събитията са си събития, окълцва се публиката. Институцията "цивилизационен избор" поема щафетата от институцията "политбюро", демокрацията, оказва се, изпитва глад за осредняване, независимо дали е загърната в прилагателното "народна", или е гола.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
3897

Дните на Димитров, каквито ги видях и записах. Том 1-2 , Неделчо Ганчовски
Дните на Димитров, каквито ги видях и записах. Том 1-2 , Неделчо Ганчовски
Дните на Димитров, каквито ги видях и записах. Том 1-2 , Неделчо Ганчовски