Пътят към свободния свят - Сабри Хамдиев
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Редки книги, София

Контакт

Пътят към свободния свят

Сабри Хамдиев

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2009
Страници: 142
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Мемоари, биографии книги

Сабри Хамдиев е роден на 3 юли 1942 г. в село Помен, Русенско, България. От 17 години живее в Пловдив и е жител на същия град. Началното си образование получава в родното си село, а през 1961 г. завършва гимназия в гр. Бяла. Няколко години работи като нередовен учител в различни краища на страната. През 1967 г. е приет във Филологическия факултет на Софийския университет. По-късно отново работи като учител и преводач от английски и френски език.
През 70-те години - времето, когато в България господства неосталинизмът и в ход са всички прийоми на партийния маккартизъм, той попада в категорията на неблагонадеждните за режима интелектуалци. През април 1977 г. е арестуван от ДС и осъден от състав на Софийски градски съд по чл. 104 и чл. 108 от НК на дванадесет години лишаване от свобода. От тях седем години и половина прекарва в Старозагорския затвор През януари 1988 г. Илия Минев основава първото Независимо дружество за защита правата на човека със седалище в гр. Септември. Сабри Хамдиев става член на дружеството още същата година и е негов представител за Русенския регион.
Заради дейността си в дружеството през януари 1989 г. отново е задържан от ДС. Същата година, през март, заедно със съпругата и дъщеря си са екстрадирани от България по посока за Виена.

В книгата си „Пътят към свободния свят" Сабри Хамдиев неподправено искрено разказва за хора и събития и разкрива истините за трудния път на приобщаването ни към ценностите на съвременното европейски общество.

 Пътят към свободния свят, Сабри Хамдиев