Михоэлс (Mikhoels) - О. Любомирский
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Веселин Добрев, При поръчка над 29.99 лв.–20% отстъпка! , София

Контакт

Михоэлс (Mikhoels)

О. Любомирский

Цена 250.00 лв
антикварна книга
Корица: твърда
Година :1938
Страници: 112
Език: руски
Състояние: добро
Категория: Мемоари, биографии книги, Драматургия (театър) книги

Тази монография за един от най-изявените съветски еврейски актьори и режисьори Соломон Михоелс е публикувана само няколко години преди старта на антисемитската кампания.
Написана от съветския изкуствовед О. Любомирски, тази книга служи като интересен преглед на живота и творческия път на Соломон Михоелс (1890-1948). По времето, когато изданието е отпечатано, Микълс изпълнява ролята на художествен ръководител на Еврейския държавен театър (GOSET), където започва своята актьорска кариера в края на 1910-те и скоро се издига до известност. Книгата се фокусира върху развитието на еврейския театър в Съветския съюз и проследява приноса на Михоелс към него. Авторът започва с краткия преглед на ранните години на Соломон и продължава с подробния анализ на основните му роли в театъра. От първия актьорски опит на Михоелс до работата му като режисьор, книгата предлага подробно описание на кариерата на Соломон в GOSET: ролята на Отсмах в пиесата „Колдуня“ [т.е. Вещица], режисиран от Александър Грановски и проектиран от Исаак Рабинович през 1922 г., ролята на Алтер в пиесата Mazel tov, режисирана от Александър Грановски и проектирана от Марк Шагал през 1921 г., ролята на Менахем Мендел Якнеоз в пиесата Агенти [т.е. агенти], режисирана от Александър Грановски и проектиран от Марк Шагал през 1921 г., ролята на Лир в пиесата „Корол Лир“ (т.е. Крал Лир), режисиран от Сергей Радлов и проектиран от Александър Тишлер през 1935 г. и др. Авторът определя Михоелс като най-ярката звезда на Еврейският театър и кръщава определението на Соломон за ролята на режисьора като сътресение в историята на GOSET. Любомирски се отличава със силна критика към Александър Грановски, бивш директор на театъра, който според автора е придал влиянието на гротескните тенденции на GOSET. Интересното е, че Любомирски осъжда работата на Марк Шагал в театъра като строго формалистична и упреква Соломон, че е наследил някои от неблагоприятните тенденции. Книгата също така разглежда основните слаби страни на еврейския държавен театър от 30-те години.
Изданието включва хронологичен списък на работата на Михоелс както като актьор, така и като режисьор и включва 18 редки черно-бели илюстрации, показващи Соломон в Колдуня [т.е. Вещица], Корол Лир [т.е. Крал Лир], Агенти [т.е. Агенти ], Mazel tov и др
. Книгата излиза няколко години преди Михоелс да се включи активно в борбата срещу фашизма, ставайки първият председател на Еврейския антифашистки комитет. През 1948 г., по време на антисемитска кампания, стартирана от Съветския съюз, Соломон е бил убит (маскиран като ударена и катастрофирана автомобилна катастрофа) по заповед на Сталин. Михоелс беше обвинен посмъртно в заговор за убиване на съветски лидери (заговорът на лекарите) и бе кръстен като „добре познат еврейски буржоазен националист“.
Съветските държавни театри на идиш бяха част от мрежа от държавно субсидирани театри в Съветския съюз. В разгара си през 30-те години на миналия век мрежата включва четири големи театъра в Украйна, Беларус, Биробиджан и Москва, както и около 15 малки театъра в по-малки еврейски населени центрове. С официалното популяризиране на руския шовинизъм в следвоенния период съветските държавни театри на идиш имаха проблеми с намирането на приемлив репертоар. Спонсорираното от държавата убийство на Соломон Михоелс, директор на Московския държавен театър на идиш, през януари 1948 г. сигнализира за спиралата на официалния антисемитизъм. На следващата година всички държавни театри на идиш бяха затворени и много хора, свързани с театрите, бяха арестувани.

Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский
Михоэлс (Mikhoels), О. Любомирский