Братя Миладинови: Събрани съчинения. Български народни песни Комплект от 2 книги - Сборник
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги - В отпуск до 27.03. включително. Поръчките ще се изпълняват след тази дата, София

Контакт

Братя Миладинови: Събрани съчинения. Български народни песни Комплект от 2 книги

Сборник

Корична цена: 60.00 лв. - 17 %
Цена 50.00 лв
нова книга
Корица: мека
Страници: 846
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Етнология и етнография книги, Фолклор книги

"Един от най-ярките представители на Българското възраждане са Братята от Струга, а техния роден край - Македония в науката се определя като люлка на Българското възраждане. Въпреки, че е огромна литературата на Братя Миладинови, направеното за разкриването на творчеството и документалното им наследство е недостатъчно.

Книгата, която читателите вече държат в ръцете си обхваща всичко запазено и известно, излязло изпод ръцете на двамата братя-просветители, както и тяхната публицистика и поезия, намерили място в тогавашния възрожденски периодичен печат. Публикуването на документите, публицистиката на двамата братя, както и стиховете на Константин Миладинов е сериозен принос в разкриването на историческата истина както по отношение на двамата бележити българи, родом от Македония, така и срещу всички фалшификатори на техния живот, дейност и творчество.

Сред кореспондентите на братята читателите ще се срещнат с имената на патриарха на българската революция Георги С. Раковски, с възрожденците братя Робеви и Иван Денкоглу, с фолклориста Васил Чолаков, с руските изследователи проф. Виктор Григорович и Петър Севастиянов, с хърватския епископ Йосиф Щросмайер, издател на техния капитален труд "Български народни песни" и много други. С голяма стойност са тук включените писма от техния последовател Кузман Шапкарев, както и дипломатическите доклади на руски, английски и австро-унгарски дипломати, свързани с тяхната съдба и гибел. Редица документи свидетелстват и за тяхната дейност по издирването и записването на български народни песни от земите, в които живеят българи.

Важел дял в това издание са и някои документи, свързани с потомците на братя Миладинови, каквито са Царевна Миладинова, Климент Миладинов, Иван Миладинов и други.

В края на тома е поместена и кратка библиография върху живота и творчеството на Братята от Струга, в която отделните публикации са подредени по време на издаването им. В тази библиография не фигурират публикации на скопските изследователи, тъй като те фалшифицират не само сведенията за живота им, но и наличната документация и творчеството им."
Цочо В. Билярски

Братя Миладинови: Събрани съчинения. Български народни песни Комплект от 2 книги, Сборник